Most szól:
Vezeti:

NYERJ PETŐFI RÁDIÓ ÉS M2 PETŐFI TV EXKLUZÍV AJÁNDÉKCSOMAGOT!

A nyereményekért nem kell mást tenned, mint velünk játszani!

REGISZTRÁLJ ÉS SZAVAZZ!

Szavazni csak egyszeri regisztráció után, a belépést követően nyílik lehetőség. Egy alkalommal az összes kategóriára szavazni kell. A szavazás minden nap 00:00-tól 23:59-ig tart, 2020. június 18. 15:00 és augusztus 13. 23:59 között. Minden nap egyszer szavazhattok! A szavazás tisztasága érdekében, a rendszer rögzíti a felhasználó IP címét.

A szavazás játékszabályzata IDE KATTINTVA érhető el.

2020.06.30 Kedd . 14:46

„Csapatjátékosnak tartom magam” // Füstös Bálint, Margaret Island

Tavaly Füstös Bálint lett az év gitárosa a Petőfi Zenei Díj gálán. A Margaret Island oszlopos tagjával ennek kapcsán beszélgettünk egy kicsit a tavalyi elismerésről, a zenekar idei újabb Petőfi Zenei Díj jelöléseiről és mindenféle egyéb aktualitásról.

PetőfiLive: Tavaly te nyertél Petőfi Díjat az év gitárosa kategóriában. Mit jelent(ett) számodra ez az elismerés?

Füstös Bálint: Megtisztelő volt, nem számítottam rá. Csapatjátékosnak tartom magam, így fura volt a többiek nélkül díjat kapni. A zenekarban sem gitárosként gondolkodom. Nem az a fontos, hogy minél technikásabb dolgot játsszak egy dalban, hanem az, hogy mivel egészítem ki legjobban a többieket, milyen hangszín passzol leginkább a dal hangulatához. Sajnos tavaly nem tudtam ott lenni a gálán, koncerteztünk aznap. Idén bepótolom az ünneplést.

PetőfiLive: Ami a gitározást illeti, kik a hazai kedvenceid a hangszeren?

Füstös Bálint: A legtöbbet tanáromnak, Gyémánt Bálintnak köszönhetek. Rengeteget tanultam tőle nem csak a gitározásról, hanem zenélésről, alázatról is. Nagy kedvencem Tátrai Tibor. Szerencsés vagyok, hogy egy Random Trip koncerten gitározhattunk közösen. A fiatalok közül pedig Lee Olivért mondanám.

PetőfiLive: Mi az, amit tőlük merítettél?

Füstös Bálint: Hogy mennyire fontosak a dallamok, a hangszín. Néha három hanggal többet el lehet mondani, mint egy öt perces gitárszólóval.

PetőfiLive: Kik a külföldi kedvenceid, és ők miben hatottak rád?

Füstös Bálint: Nagy kedvencem John Mayer

Egy időben csak őt hallgattam. Nem csak gitárosként, dalszerzőként is hatott rám; minden egyes hangot ismerek a lemezein. Pár kedvencem még a teljesség igénye nélkül: Eric Clapton, Mark Knopfler, James Bay, Marcus Mumford, Sting. Közös bennük, hogy mindannyian dalszerzők is egyben, nem tipikus gitárhősök; számomra ez sokkal izgalmasabb.

PetőfiLive: Ami az idei PZD-t illeti, jelölve vagytok a legjobb zenekar kategóriában, valamint Viki révén érintve vagytok a legjobb női előadó kategóriában is. Kiket tartotok a fő vetélytársaitoknak, mi a véleményetek a mezőnyről?

Füstös Bálint: Nem versengésként gondolok a Petőfi Zenei Díjra - inkább örülök, hogy újra ilyen jó társaságban lehetünk. Nagyon szeretjük a Bagossy Brothers Company zenéjét, és szuper, hogy idén a Turbo is a jelöltek között van. A többiekkel is jóban vagyunk, úgyhogy biztos nem fogunk unatkozni augusztus 18-án a backstage-ben.

 

PetőfiLive: Hogyan érintett titeket a járványidőszak, mennyire tudtatok a zenélésre, a dalszerzésre koncentrálni?

Füstös Bálint: Vikivel és Kristóffal Fonyódra költöztünk – már három hónapja alkotó-táborozunk, dalokat írunk, pihenünk. A lehetőségekhez képest így tudtuk a legjobban kihasználni a helyzetet: együtt voltunk, sokat zenéltünk.

PetőfiLive: Hogyan veszitek fel a fonalat, mik a terveitek az év második felére?

Füstös Bálint: Az utóbbi napokban beindult az élet, végre újra próbálunk a zenekarral, új dalokat rakunk össze. Júliusban több akusztikus koncertünk lesz, mellette lassan indul a fesztiválszezon is. Folyamatosan dolgozunk új dalokon – szeretnénk ha még júliusban megjelenne a következő számunk, amit Fonyódon vettünk fel.