Most szól:
Vezeti:

NYERJ PETŐFI RÁDIÓ ÉS M2 PETŐFI TV EXKLUZÍV AJÁNDÉKCSOMAGOT!

A nyereményekért nem kell mást tenned, mint velünk játszani!

REGISZTRÁLJ ÉS SZAVAZZ!

Szavazni csak egyszeri regisztráció után, a belépést követően nyílik lehetőség. Egy alkalommal az összes kategóriára szavazni kell. A szavazás minden nap 00:00-tól 23:59-ig tart, 2020. június 18. 15:00 és augusztus 13. 23:59 között. Minden nap egyszer szavazhattok! A szavazás tisztasága érdekében, a rendszer rögzíti a felhasználó IP címét.

A szavazás játékszabályzata IDE KATTINTVA érhető el.

2020.07.07. Kedd 12:54

„Még most is az egyik legmeghatározóbb pillanat” // Gálos Ádám, Intim Torna Illegál

A tavalyi volt az első alkalom a Petőfi Zenei Díj történetében, hogy hangszeres kategóriákban is díjakat osztottak. A legjobb ütőhangszeres Gálos Ádám, az Intim Torna Illegál dobosa lett. Interjúnkban visszatekintettünk vele a tavalyi győzelemre, és aktualitásokat is szóba ejtettünk.

 

PetőfiLive: A tavalyi Petőfi Zenei Díj gálán te kaptál díjat a legjobb ütőhangszeres kategóriában. Milyen változást hozott ez az életedben? 

Gálos Ádám: A Petőfi Zenei Díj a hatalmas megtiszteltetés és rang mellett felelősséget hozott az életembe. Úgy érzem, hogy egy ilyen díjjal a kezemben nem engedhetem meg magamnak, hogy ne a tőlem telhető maximumot nyújtsam. Még többet kell teljesítenem; mindent meg kell tennem, hogy hosszú távon is érdemes legyek a díjra. Az egyik kellemes hozadéka volt, hogy még többen megismertek, rengetegen gratuláltak: ismerősök, ismeretlenek, szakmabeliek, zenésztársak. Valamint Sopronban élő szüleim is boldogok voltak, hiszen a fiúkról írtak egy szép nagy cikket a Kisalföldben.

PetőfiLive: Hogyan érezted magad akkor, és hogyan tekintesz most vissza a győzelemre?

Gálos Ádám: Az a bizonyos szombat délután, amikor felhívtak, majd emailben elküldték, hogy díjat nyertem, fantasztikus volt. Még most is az egyik legmeghatározóbb pillanat eddigi karrierem során. Rendkívül megtisztelő, hogy én lehettem a Petőfi Zenei Díj történetében elsőként az év ütőhangszerese. Próbálok felnőni a megtiszteltetéshez. Az a bizonyos Petőfi szobor a nappalim fő éke lett; minden egyes nap mikor rápillantok, ösztönöz és motivál, hogy még keményebben dolgozzak a sikerért és vágyaimért.

PetőfiLive: Kik azok a hazai dobosok, akiknek sokat köszönhetsz?

Gálos Ádám: Eddigi utam során rengeteg fantasztikus tanártól volt szerencsém tanulni, akik mind csodálatos emberek, és mindannyian mást-mást tettek hozzá a fejlődésemhez. Sokat köszönhetek nekik! Sramkó János, Hoffer Péter, Borlai Gergő a legmeghatározóbb tanáraim voltak, de ismeretséget/barátságot kötöttem hazánk legkiemelkedőbb, legmeghatározóbb dobosaival is. Fejes Tamás, Glatz Gábor, Solti János néha egy-egy jó szóval, beszélgetéssel, esetleg tanáccsal segítettek. Megtisztelő, hogy ismerhetem őket.

PetőfiLive: Milyen külföldi dobosok hatottak a stílusodra?

Gálos Ádám: Mivel rengeteg féle és stílusú zenét szeretek, ezért a legkülönbözőbb külföldi dobosokat hallgatom a mai napig. Csak hogy néhány nevet említsek: Simon Phillips, Vinnie Colaiuta, Billy Cobham, Dennis Chambers, Ilan Rubin; a lista szinte végtelen. Ők a világ élvonalába tartozó dobosok, akik szinte kivétel nélkül minden dobosra hatással vannak.

PetőfiLive: Van kedvenc dobtémád, dobhangzásod, dobszólód?

Gálos Ádám: Korszakaim vannak, mikor mire vagyok éppen ráfókuszálva. Próbálom a technikai tudásomat úgy fejleszteni, hogy mindvégig a zene maradjon az előtérben, annak rendeljek alá mindent. Valamint rendszerint meghatároz a hangulatom, az érzéseim, hogy éppen milyen zenét hallgatok, milyen koncerten voltam. Nagyon szeretem a technikás dobolást és zenét, de ugyanakkor ámulatba tud ejteni egy egyszerű stadion rock hangzás is. Mindegy, hogy mit csinálsz, vagy milyen stílust képviselsz, számomra az abszolút lényeg, hogy amit teszel, azt szívből, teljes odaadással tedd. Mindig is közel állt hozzám a természetes dobhangzás, az őszinte zenélés, ahol az ember lelke eggyé válik a hangszerével, és a dobverő a keze meghosszabítása.

PetőfiLive: Korábban olyan zenekarokban is megfordultál, mint a Hiperkarma vagy a Kistehén. Mennyiben más dobstílust képviselsz az ITI-ben?

Gálos Ádám: Míg az ITI előtti produkciókban már meglévő dalokat kellett játszanom, adott volt minden, addig az Intim Torna Illegál a srácokkal együtt a saját zenekarom, aminek a megalakulásánál, és a dalok születésénél is ott voltam, ezért teljesen más érzelmek fűznek hozzájuk. Nehéz lenne a stílusát behatárolni; ahogy az életben, úgy a dobolásban is törekszem az önazonosságra, az egyediségre és az őszinteségre.

PetőfiLive: Ha rajtad múlna, idén kinek adnád a legjobb dobos díját? Ki(ke)t tartasz a legtöbbre a kortárs mezőnyben?

Gálos Ádám: Nagyon nehéz kérdés, hiszen rengeteg fantasztikus dobos van kis hazánkban, nehéz lenne kiemelni bárkit! Én is kíváncsian várom a díjátadót, hogy gratulálhassak a következő díjazottnak!

PetőfiLive: Hogy telt az elmúlt egy éved a tavalyi Petőfi Zenei Díj óta?

Gálos Ádám: A díj átvétele után lassan véget ért a nyári fesztiválszezon, majd az ősszel megtartottuk az első erdélyi klubkoncert turnénkat. Elképesztő volt, mindig öröm Erdélyben koncertezni! Ezt követően pedig stúdióba vonultunk, és felvettünk két teljesen új dalt, amikhez klipet is készítettünk. A január a feltöltődésről és az utazásról szólt. Mivel az egész nyári szezonban úton vagyunk, így ilyenkor van alkalmunk kicsit lazítani, és világot látni. Feltöltődve és kipihenve érkeztem haza, megtartottuk teltházas szülinapi koncertünket az Akvárium klubban, valamint alig néhány vidéki helyszínen, és jött az, amire senki nem számított, és fel kellett függesztenünk a turnét...

PetőfiLive: Hogyan vészelte át zenekarod, az Intim Torna Illegál a karanténidőszakot? Tudtatok zenélni?

Gálos Ádám: Mint mindannyiunknak, a mi zenekarunknak is rettentően nehéz időszak volt az utóbbi pár hónap. Megannyi tervvel, és lekötött koncerttel vártuk az idei 10. jubileumi évet, ami a tavaszi turné elindulása után szinte azonnal teljesen le is állt. A legrosszabbkor jött a járvány, hiszen a zenekaroknak amúgy is van egy szokásos téli leállásuk, ami után tavasszal újraindul a koncertszezon, általában klubkoncertekkel, majd egyből fordulunk is rá a fesztiválszezonra. Így most a leállás után jött egy újabb leállás, ami mindenféle szempontból megterhelő az egész zeneiparnak (is). Azon kívül, hogy egyik napról a másikra elveszítettük a munkánkat, mentálisan volt a legnehezebb elviselni, hogy otthon kellett ülnünk, és nem lehettünk színpadon. Az egész időszak alatt június elején voltunk együtt pár próba és egy felvétel erejéig, aminek eredményét a nézők is láthatják hamarosan az Akusztik című műsorban. A járványnak még nincs vége, de már talán látjuk a fényt az alagút végén, és alig várjuk, hogy augusztus közepétől újra beüljünk a turnébuszba, induljunk koncertezni, és találkozzunk a rajongókkal.

PetőfiLive: Hogy álltok koncertekkel, hogyan tértek vissza a zenei életbe?

Gálos Ádám: A nagy visszatérésünk augusztus 19-én lesz Debrecenben, majd következnek a fesztiválok, amik augusztus végére kerültek. Szeptember 3-án pedig önálló nagykoncertre készülünk Budapest egyik szabadtéri koncert helyszínén. Mivel a járvány miatt szinte az egész tavaszi jubileumi klubturnénkat le kellett mondanunk, így ezek a koncertek idén őszre kerültek. Reménykedünk, hogy minden rendben lesz, és senki nem marad Intim Torna koncert nélkül!

PetőfiLive: 10 éves a zenekar. Hogyan ünneplitek ezt a jubileumot?

Gálos Ádám: A jubileumi év sajnos furcsán/kurtán sikerül, teljesen keresztülhúzta a számításainkat a vírushelyzet. Az idei tervek között szerepelt többek között külföldi videoklip forgatás, minden eddiginél látványosabb fesztiválkoncertek, és még egy nagy akusztikus koncert is. Ezek a tervek kicsit átalakulnak, későbbre tolódnak, de mi mindenképpen azon leszünk, hogy amint az lehetséges, bepótoljunk minden elmaradt koncertet, és a közönséggel együtt ünnepeljük meg ezt a szép kerek jubileumot.