Most szól:
Vezeti:
 
 
2022.01.10. Hétfő 11:57

Szakcsi Lakatos Béla

Jelölések:

életműdíj

Édesapja hatására kilencévesen kezdett zongorázni. Klasszikus zenét tanult, de érdeklődése hamar a dzsessz felé fordult. Miközben a Bartók Béla Zeneművészeti Konzervatóriumban folytatta tanulmányait, fesztiválokon olyan neves magyar zenészekkel játszott együtt, mint Tomsits Rudolf, Kőszegi Imre, Pecek Lakatos Géza. Később Kovács Andor gitáros együttesében tűnt fel, de a hatvanas évek közepén már saját zenekaraival is bemutatkozott. LDL nevű triójával a Magyar Rádió versenyén megosztott első díjat kapott, majd 1970-ben a Montreux-i Jazz Fesztiválon Pege Aladár kvartettjével második díjat nyertek. Ez indította el nemzetközi karrierjét, melynek csúcsát a Special EFX-szel készített lemezek, illetve a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján a GRP kiadónál megjelent négy szólóalbum jelenti. Zenészpartnerei közt találhatjuk többek közt Bob Mintzert, John Patituccit, Jack DeJohnette-et, Dave Wecklt és Frank Zappát.

1972-től a Rákfogó együttes, majd 1980-tól a Saturnus együttes tagjaként Szakcsinak fontos szerepe volt a fúziós zene hazai terjedésében, érdeklődése kiterjedt a komolyzene és a dzsessz ötvözése felé is. A hetvenes évek kezdetétől tizenkét éven át tanított a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazz-zongora szakán. A cigány folklór gyűjtésével és színpadi művekké formálásával is foglalkozott, Piros karaván címmel 1975-ben debütált első cigány musicalje, melyet az Egyszer egy cigánylány, majd a Cigánykerék követett. 1988-ban a Szegedi Szabadtéri Játékokon mutatta be a Rock Színház A bestia című művét.

2004-ben megjelent Na dara! (Ne félj!) című albuma a cigány jazz műfajteremtő darabjának tekinthető.

2008-ban mutatták be Kerényi Miklós Gáborral és Müller Péter Sziámival közösen írt, Szentivánéji álom című új musicaljét. A Szegedi Szabadtéri Játékokon tartott ősbemutató óta a Budapesti Operettszínház repertoárján fut nagy sikerrel a darab.

Művészi munkássága elismeréseként 1987-ben Liszt-díjat, 1994-ben Szabó Gábor-díjat, 1998-ban Inter Lyra Díjat, 2002-ben Budapestért Díjat, valamint Érdemes Művész címet, 2004-ben Magyar Jazz Díjat, 2005-ben Demény Pál-emlékérmet és Kossuth-díjat kapott.

WEBOLDAL