Most szól:
Vezeti:
2022.04.26. Kedd 10:26

Szelektrik - Indul az első forduló!!!

Szelektrik - Indul az első forduló!!!

Lejárt a Petőfi Szelektrik nevezési időszaka, innentől már csak a zsűrinek kell dolgoznia, ők a következő napokban minden beküldött pályamunkát alapos pontrendszer alapján értékelnek. Mixtechnika, zenei szelekció, hangminőség, dramaturgia - számos szempontot vesz figyelembe a szavazó bizottság. De hogy kik is a zsűri tagjai? Az alkotó művészeket képviselik az Elektrik rezidensei: Yeromos, JumoDaddy, SanFranciscoBeat, Ian Autorun és DJ Gozth. Melléjük csatlakozik még Béli Ádám csatornaigazgató, Dominik Zsolt főszerkesztő és DJ Izil zenei szerkesztő is. Sok véleménynek kell tehát egyeznie, hogy valaki elfoglalhassa a dobogó legfelső fokát, amely nemcsak a Strand Fesztivál fellépési lehetőségét, de egy éves rezidensi pozíciót is jelent a Petőfi Elektrikben. A következő hetekben lerántjuk a leplet a 60 legjobb indulóról, akik egy lépéssel közelebb kerültek ahhoz, hogy a Petőfi Rádió Elektrik DJ-i között tudhassuk őket.
 

Közel 300 fantasztikusnál fantasztikusabb mix érkezett a Szelektrik versenyfelhívására a nevezési időszakban! A határidő éjfélkor zárult – és rendkívül erős volt  a hajrá: a jelentkezők kihasználtak minden másodpercet, hogy a lehető legjobbat nyújtsák.  Végül 279 mix került a versenybe –  melyek negyede az utolsó 4 órában futott be…

– Nehéz volt megjósolni, hogy hány mixet kapunk – mondja Kovács Jeromos –  de lehetett érezni az érdeklődés és a feszültség fokozódását ahogy közeledett az április 25-e éjfél. Egyre több mail érkezett, és egyre szaporodott a benevezett mixek száma.

A 279 mix összesen 139 óra és 30 percnyi hallgatnivalót ad a zsűrinek – akik már neki is láttak a feladatnak. Egy hétre hallgatásba burkolódznak, hogy megtalálják a legerősebbeket!

– Ami már most látszik: zeneileg nagyon sokszínű a paletta – meséli Jeromos –  aminek én kifejezetten örülök, mert akkor a hallgatóink is sokszínűek. Úgy tűnik, hogy a rádió célkitűzése, hogy minden zenei családnak otthont adjon, értő fülekre talált. Van hiphop, disco, house, techno, drum and bass – az egész könnyedtől a  meredekig és durváig. Öröm ilyen széles merítésből válogatni!

A zsűri tagjai most csak a zenére figyelnek. Nem nézik át a mixek készítőiének adatlapjait. Általánosságban viszont tudható, hogy a nevezők köre nagyon széles – földrajzilag és életkorukat tekintve is. Érkezett nevezés határon innen és túlról is, az egész kicsi településektől nagyvárosokig  –  a Kárpát-medence minden pontjáról. Az alkotók többsége huszonéves – de van 18 alatti és 50 feletti versenyző is.

– Ez pedig azért szuper, mert az elektronikus zene ugyan eredetileg nagyvárosi produktum – mondja Jeromos –  de most (is) bebizonyult, hogy nem csak a nagyvárosokban talál értő hallgatóságra. Mostanra már az elektronikus zene nyelve univerzális –  és képes mindenhová eljutni.

És hogy mikor hallhatod az első továbbjutókat? Hogyan lesz a 279-ből 60?

A zsűri – az Elektrik rezidens DJ-i: Yeromos, JumoDaddy, SanFranciscoBeat, Ian Autorun, DJ Gozth – és a rádiós zsűri – Béli Ádám, Dominik Zsolt, Dj Izil – egy hétre tehát hallgatásba burkolódzik. Gondos mérlegelés után kiválasztják a legjobb 60 versenyzőt – és először május 2-án jelentenek be neveket : az első 8 továbbjutóét – majd minden hétfőn további 8 nevet tudhattok meg. Figyeld a Petőfi Rádió adását, a petofilive.hu/szelektrik oldalt  és a Rádió közösségi felületeit egész nap! És ha a neveken túl a mixekre is kíváncsi vagy: május 2 és június 21 közt hétfőtől csütörtökig kettő-kettő mixet hallhatsz majd adásban is 23 és 24 óra között!

És készülhetsz a második fordulóra:  mert  a TOP 60-ból július 4. és 19. közt alakul ki a TOP 10, majd július 25. – augusztus 9 közt a legjobbak már élő adásban bizonyíthatnak: élőben keverhetnek az Elektrik pultja mögött az egész ország füle hallatára!

Eredményhirdetés: STRAND FESZTIVÁL, augusztus 18. 

DÍJAK:

legjobb 10 versenyző Szelektrik 2022 oklevelet kap. A legjobb 3 versenyző Szelektrik 2022 kupát nyer, a legjobb 3 versenyzőt pedig tárgynyereményekkel halmozzuk el a verseny szponzora, az Audio – Technika jóvoltából.

A verseny fődíja: a győztes egy éven át az Elektrik rezidens DJ-jeként játszhat majd a Petőfi Rádióban, ott lesz az Elektrik rendezvényein – és persze fellép a STRANDon is.

– Mindenkinek köszönjük, hogy  dolgozott a mixén és elküldte nekünk! Örülünk, hogy ilyen nagy számú alkotót vonz határokon innen és túl, a falvaktól a városokig az elektronikus zenei család sokszínű és érdekes világa – mondott köszönetet a versenyzőknek Kovács Jeromos. 

Felráz? Feltölt? Levezeti a feszültséget? Bármelyiket is tudja a mixed – itt a helyed! A legjobb DJ-ket keresi Petőfi Rádió! A nevezés lezárult – és indul a SZELEKTRIK első fordulója!  Vár a legjobb 60 mix napról napra május 2-ától a Petőfi Rádióban 23 és 24 óra között!